Ben jij van plan je partner ten huwelijk te vragen, dan is het natuurlijk leuk om daar een verlovingsring bij te hebben! Maar een verlovingsring uitkiezen, dat is moeilijker dan je denkt, want er zijn vele soorten verlovingsringen te verkrijgen en het is lastig om daaruit te kiezen. Daarom staan hieronder de belangrijkste tips voor je op een rij! Benieuwd naar hoe je een aanzoek doet, lees dan dit artikel!
1. Advies
Uiteraard wil je de verloving geheim houden voor je vriendin, maar het is wel belangrijk om te weten wat ze mooi vindt. Misschien heeft ze het er weleens met je over gehad wat ze mooi vind en heeft ze het er niet met jou over gehad dan vast wel met een vriendin. Dus vraag eens na bij een vriendin die haar smaak goed kent (die het niet doorverteld natuurlijk) wat ze mooi vind. De meeste vrouwen hebben ook een Pinterest account. Ook hier kun je misschien wel een idee vinden met wat ze mooi vind. Draagt ze normaal ook al ringen? Dan weet je misschien ook al een beetje wat haar smaak is.
2. De juiste maat verlovingsring
Belangrijk om te weten voor de juiste maat ring, is aan welke hand de verlovingsring komt. Deze keuze is uiteraard geheel aan jullie. In Nederland is het gebruikelijk om je verlovingsring aan de hand te dragen waar later de trouwring aan komt. De gemiddelde Nederlander draagt zijn trouwring aan de linkerhand, maar heb jij een bepaalde geloofsovertuiging, dan is het misschien heel anders. Katholieken dragen de trouwring ook links, maar wanneer je Protestants bent, dan wordt de ring rechts gedragen. Meet dus de ringvinger op waar uiteindelijk de verlovingsring aan wordt gedragen, wanneer jullie getrouwd zijn!
Om achter de juiste maat te komen van de verlovingsring, zijn er verschillende manieren. De makkelijkste is om een ring, die ze aan dezelfde vinger draagt, mee te nemen naar de juwelier. Als dat niet mogelijk is, kun je de binnenkant omtrekken op een papiertje of een familielid of vriendin inschakelen. Desnoods kun je altijd later de ring op maat laten maken. Informeer hiervoor wel bij de juwelier of dat mogelijk is bij de verlovingsring die je kiest. Bij sommige juweliers, zoals circles, is het ook mogelijk een dummy mee te nemen. Deze kun je gebruiken bij het aanzoek en later met je partner terug gaan om de juiste maat te bestellen.

3. Bepaal het budget
Een budget vaststellen voor de ring is lastig. Zeker omdat er zoveel te vinden is op internet. De een zegt een maandsalaris van drie maanden, de ander weer van een maand. Eigenlijk is er maar een antwoord. Wat heb jij te besteden en wat wil je er aan besteden? Over het algemeen zijn verlovingsringen duurder dan de trouwringen, omdat trouwringen, over het algemeen, geen stenen hebben (maar ook daarin kun je het zo gek maken als je wilt). De prijzen van de verlovingsringen variëren enorm, vanaf 300 tot duizenden euro’s. Dit is afhankelijk van het materiaal van de ring, het gewicht en het aantal diamanten. Wil jij een mooie grote diamant, ga er dan van uit dat de prijs hiervan hoger ligt dan wanneer je gaat voor een wat eenvoudiger model.
4. Edelmetaal kiezen
Het is belangrijk om te weten uit wat voor soort materiaal de verlovingsring moet bestaan. Er zijn verschillende edelmetalen, denk hierbij aan; zilver, (wit, rood) goud en platina. Als je er al uit bent wat je vriendin mooi vind om te dragen, dan ben je al een stap verder. Want draagt zij vaak gouden sieraden of juist witgoud of zilver, dan is het mooi dat de verlovingsring hierbij aansluit.
Zilver is de meest goedkoopste edelmetaal, maar heeft dan ook de minst lange levensduur. Draagt je vriendin veel zilver, dan past witgoud of platina hier het beste bij. Witgoud is voordelig, omdat hier minder krassen op komen en goed schoon te houden is. Platina is een erg sterk metaal, maar kost weer meer ten opzichte van witgoud.
Ook in goud zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je kiezen uit verschillende soorten karaat. Hoe meer karaat er in de ring zit hoe puurder het goud is, hoe warmer de kleur en hoe duurder de verlovingsring. Hoe meer karaat hoeft niet altijd iets te zeggen over de prijs van de ring. Ook de kwaliteit en het ontwerp van de ring heeft hierin een grote rol. Daarnaast is een ring met minder karaat goud sterker als een verlovingsring met meer karaat goud.
Bedenk dus goed voor welk edelmetaal je wilt gaan en zodra je het edelmetaal hebt gekozen, kun je ook daarin weer veel verschillende keuzes maken.
5. Verlovingsring met edelsteen
Naast de keuze van het edelmetaal is het belangrijk om erover na te denken of je een verlovingsring wilt met een edelsteen erin. De meest bekende hiervan is natuurlijk de diamant, maar wil je juist gaan voor een edelsteen met wat kleur, dan is een saffier (blauw), smaragd (groen) of robijn (rood) iets dat bij jou past. In al deze verschillende edelstenen zit wel veel prijsverschil, dus verdiep je daar goed in, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Ook in diamant kan veel prijsverschil zitten. Hoe helderder de diamant is, hoe hoger de kwaliteit, de schittering en de prijs. Ook moet je er bij de diamant op letten op welke manier deze geslepen is en welk gewicht dit heeft, want ook dat heeft invloed op de prijs. Als laatste is het belangrijk om een vorm te kiezen. Ga je voor rond of ovaal of juist voor iets wat minder voor de hand liggend, vierkant of druppelvormig. Ook kan je ervoor kiezen voor een ring met meerdere stenen naast elkaar. Kortom er is dus heel veel keus!


6. Bestel op tijd!
Heb je uiteindelijk de mooiste verlovingsring kunnen uitkiezen? Geweldig! Let er wel op dat er een levertijd op zit, omdat de verlovingsring speciaal wordt gemaakt. Zorg dus dat je op tijd begint met de zoektocht en dat de juwelier je ook kan informeren wat de levertijden zijn. Het zou zonde zijn als je alles al hebt gepland, maar de ring is er dan nog niet.
Met bovenstaande tips ben je al een heel eind op weg geholpen. Schrijf alles wat je hebt bedacht qua wensen ook op, zodat je dit lijstje mee kunt nemen naar de juwelier. Zo kom je het snelst bij de perfecte verlovingsring! Uiteraard kan de juwelier jou ook heel veel informatie geven gelukkig. Maar heb je meer hulp nodig bij de keuze van een verlovingsring of met heel iets anders bij je verloving? Ik help je er graag mee! Mail of bel vooral voor de mogelijkheden.