11 ongewone huwelijkstradities in andere culturen

Je bekijkt nu 11 ongewone huwelijkstradities in andere culturen
Door: Artem Beliaikin

In Nederland hebben we mooie tradities als het om trouwen gaat. Denk aan de bruidegom die het bruidsboeket uitzoekt voor zijn toekomstige vrouw, of het weggeven van de bruid. Ook in andere landen hebben ze trouwtradities, maar sommige zijn net even anders dan hier bij ons. Hieronder volgen 11 van deze ongewone huwelijkstradities 

1. Zuid-Korea – Vissige voeten 

In Zuid-Korea is het een traditie om net voordat het bruidspaar vertrekt de bruidegom te slaan met een gedroogde vis of een oude stok. Klinkt pijnlijk, maar meestal wordt het met veel vermaak gedaan. De achterliggende gedachte van ‘Falaka’ is het testen van het karakter en de kracht van de bruidegom. Gelukkig hebben ze ook nog vele andere prachtige huwelijkstradities zoals het dragen van de traditionele kleuren rood en blauw die staan voor Yin en Yang.  

2. Rusland – Bruid ontvoeren voor losgeld (выкуп) 

In Rusland is het de traditie dat de bruidegom ‘losgeld’ moet betalen voor zijn bruid om haar mee te kunnen nemen naar de bruiloft. De bruidegom komt dan aan bij het ouderlijk huis, waar vrienden en familie de bruid in het huis hebben verstopt. De bruidegom moet vervolgens allerlei opdrachten doen om zo steeds een stapje verder bij zijn toekomstige bruid te komen.  Soms wordt er dan een andere vrouw tevoorschijn gehaald die verkleed is als de bruid en moet de bruidegom nog een opdracht doen. Dit is vaak een hilarisch onderdeel van de bruiloft. 1

Huwelijkstradities: Blackening
Door: Daily Social

3. Schotland – Blackening

Vrijgezellenfeesten kunnen flink uit de hand lopen, maar in Schotland maken ze er helemaal een vieze bedoeling van. Bij deze traditie genaamd ‘blackening’ wordt het bruidspaar de dag voor de bruiloft ontvoerd door familie en vrienden. Vervolgens worden ze besmeurd met onder andere rotte eieren, hondenvoer en visdarmen. Heel vroeger werd het als een reinigingsritueel gezien waar de vrouw werd voorbereid op het huwelijk. De voeten werden zwartgemaakt met roet uit de schoorsteen en vervolgens werden gewassen. Tegenwoordig gaat het om het voorbereiden van het bruidspaar op het echte leven die niet altijd even rooskleurig is.  

4. Borneo – Wc-verbod 

Een stam in Borneo heeft een wel heel aparte huwelijkstraditie. De dag na de bruiloft mag het netgetrouwde koppel het huis niet verlaten en zelfs niet naar het toilet voor drie dagen. Dit houdt familie en vrienden streng in de gaten. Ze krijgen een klein beetje eten en drinken en verder helemaal niets. Deze traditie zou geluk brengen aan het koppel. Wanneer ze dit niet doen, zou het kunnen dat ze ontrouw aan elkaar zijn, uit elkaar gaan of dat hun kinderen dood zouden gaan.  

5. Congo – Lachen is verboden 

Waar er bij de meeste bruiloften veel blijheid heerst en iedereen altijd erg vrolijk is, is dat voor een Congolees bruidspaar toch even anders. Bij deze traditie mogen zij tijdens hun gehele bruiloft niet lachen of zelfs glimlachen. Zelfs op de foto’s van bijvoorbeeld hun uitnodiging of van hun gehele trouwdag.  Wanneer ze dit wel zouden doen, zou dit betekenen dat ze niet serieus waren over hun huwelijk.  

Huwelijkstradities: kapotknippen sok
Door: Conger Design

6. Denemarken – Kapotte sokken

Wanneer het bruidspaar bezig is aan hun openingsdans, sluiten de gasten hen steeds verder in tot er geen plek meer is om te dansen. Vervolgens tillen de (meestal) bruidsjonkers de bruidegom op om vervolgens de schoen uit te trekken en de punten van de sokken af te knippen. Het verhaal erachter? Vroeger was dit dé manier om vreemdgaan tegen te gaan. Ze hadden in die tijd namelijk maar één paar sokken, waardoor je kon zien of iemand getrouwd was. 

7. Cuba – De Gelddans

Cuba is nog steeds een erg communistisch land en zijn huwelijken niet religieus maar juist erg burgerlijk. Hier is het een traditie dat wanneer een man met de bruid wil dansen hij eerst geld op haar jurk moet spelden. Met deze ‘gelddans’ kunnen de gasten een handje helpen bij het financieren van het toekomstige leven van het bruidspaar. Deze gelddans wordt niet alleen in Cuba gedanst, maar bijvoorbeeld ook in Polen.  

Huwelijkstradities: kaalscheren
Door: Alex Strachan

8. Kenia – Bruid bespugen en kaalscheren 

 In Kenia zijn de huwelijkstradities ook net even anders. Hier kies je niet zelf met wie je trouwt en vaak weet de bruid het pas op het allerlaatste moment. Een week voor de bruiloft komen de families bij elkaar om te bepalen hoeveel koeien de familie van de bruidegom geeft aan de familie van de bruid. Bij het Maasai-volk gaat het nog een stap verder. Wanneer de ceremonie plaats vindt, wordt het hoofd van de bruid kaalgeschoren en ingevet met lamsolie. De vader van de bruid spuugt vervolgens op de borst en hoofd van de bruid om haar zijn zegen te geven.

Normaal wordt het bespugen gezien als een schande, maar bij dit volk wordt gedacht dat het fortuin en geluk brengt. Wanneer ze naar het nieuwe huis loopt om haar nieuwe man te ontmoeten, wordt ze door de familie van de bruidegom beledigt. Dit doen ze om pech weg te jagen. Ook mag ze niet meer achteromkijken. Dit zou haar namelijk in steen veranderen.  

9. Mongolië – kuiken bepaald trouwdatum 

Voordat het aanstaande koppel de datum van het huwelijk bepaalt, moet het koppel een kuiken dood maken. Het toekomstige bruidspaar neemt samen een mes en dood daarmee het kuiken. Vervolgens inspecteren ze de lever. Als de lever er gezond en goed uitziet dan kan het paar een datum uitzoeken. Zo niet, dan moeten ze het hele proces opnieuw herhalen, totdat ze wel een gezonde lever hebben gevonden. 

huilende bruid
Door: Ric Rodrigues
Kuiken kiest datum

10. China – Een emotionele traditie 

In China is huilen een gewoonte en uiten ze er hun blijdschap mee. Dan gaat het niet om een emotioneel moment op de bruiloft en hier en daar een traantje wegpinken. Het gaat veel verder dan dat. Bij de bruid begint het huilen al een maand van tevoren. En dat elke dag een heel uur. Twintig dagen voor de bruiloft komt de moeder van de bruid meedoen en tien dagen van tevoren ook de oma. Net voor de bruiloft komt iedere vrouw uit de familie van de bruid om een uur per dag te huilen.  

huwelijkstradities: Trouwen met boom
door: Kinnari Kurani

11. India – Mangala Dosha 

In India, of het hindoeïsme, gelooft men dat als je wordt geboren onder de invloed van Mars dat je bent vervloekt met pech of slechte karma, die vooral het huwelijk flink kan beïnvloeden. Dit kan financiële, fysieke of mentale problemen veroorzaken, maar ook kan het leiden tot een scheiding of zelfs de dood van één of beide partners. Mangala Dosha geldt alleen voor het eerste huwelijk. Daarom wordt er voor het huwelijk met de partner eerst getrouwd met een bananenboom om deze vloek te verbreken. Vervolgens kunnen ze trouwen met hun ware liefde. Wanneer beide van het koppel onder deze invloed is geboren, wordt deze karma te niet gedaan en heeft het geen invloed op het huwelijk. 

Wat inspiratie kunnen opdoen uit de verschillende culturen? Of hou je het liever bij de vertrouwde of je eigen huwelijkstradities? Hebben jullie een favoriet of een eigen leuke, gekke traditie die je wilt delen? Laat dan vooral een reactie achter! En welke traditie je ook hebt, ik help graag om ook deze tradities te verwezenlijken. 

Geef een antwoord